Advies bij defecte verlichting

 

Voorkomen van defecte verlichting en storingen


1 - Spuit de stekker en stekkerdoos één tot twee keer per jaar in met zuurvrije vaseline- of siliconenspray. Hiermee voorkom je dat de contacten oxideren (groen uitslaan), wat één van de meest voorkomende storingen is. Als de contacten niet meer glimmen en er al oxidatie op zit, maak deze dan eerst schoon met contactreiniger. Door de stekker een paar keer in en uit de stekkerdoos te doen, wordt de beschermende spray goed verdeeld.

2 - Zorg ervoor dat de stekker van de aanhangwagen in zijn houder zit, en niet in vuil of water op de grond ligt. Zorg er ook voor dat de stekkerdoos op de auto gesloten is met het dekseltje, om zo geen opspattend regenwater erin te krijgen.

3 - Los problemen in de bedrading niet op met kroonsteentjes, deze geven later vaak weer storingen. Gebruik daarom speciale hulsjes (krimpkous) en een kabeltang om bedrading te repareren of aan te sluiten.


Tips bij defecte verlichting

Zorg dat je altijd een reservelampenset bij je hebt. Niet alleen voorkom je daarmee een boete, maar het is ook in het belang van de veiligheid.
Controleer eerst of het om één lampje gaat of dat er meerdere lampen niet werken. Als één lampje niet brandt begin je te zoeken bij de lamp, als meerdere lampen niet werken zoek dan bij de stekker. Gebruik een 12V spanningzoeker met krokodillenbekje of een multimeter, zonder wordt het oplossen van de storing lastig.


Stappenplan als één lampje niet werkt

1 - Begin met het verwijderen van het lampje. Als de draad van hey oude lampje nog intact is en het lampje gaat branden bij het verwijderen, maak dan de contacten schoon. Heb je niet het goede reservelampje, neem dan desnoods één van de andere lampjen.

2 - Controleer of er spanning staat op de betreffende pool van de stekkerdoos op de auto. Maak eventueel het contact schoon en controleer nogmaals. 

3 - Controleer of het aansluitdraad in de stekker goed aangesloten is, en maak de stekkercontacten goed schoon. Buig eventueel de vier delen van het contact voorzichtig iets naar buiten.

4 - Controleer of er spanning staat op de aansluiting van het lampje, en controleer of de massa (is de min of -) niet onderbroken is. Repareer eventueel de aansluitkabel.

Mocht het probleem nog niet opgelost zijn, dan kan je beter contact opnemen met je aanhangwagendealer of garagebedrijf.


Stappenplan als meerdere lampen niet werken

1 - Controleer of er spanning staat op de betreffende pool van de stekkerdoos op de auto. Maak eventueel het contact schoon en controleer nogmaals. 

2 - Controleer of het aansluitdraad in de stekker goed aangesloten zit, en maak de stekkercontacten goed schoon. Buig eventueel de vier delen van het contact voorzichtig iets naar buiten.

3 - Controleer de kabels die van de dissel van de aanhanwagen naar achteren lopen op beschadigingen of breuken. Let vooral op eventuele oude reparaties met kroonsteentjes, en kijk of de mantel (buitenkant) van de kabel niet geknikt is of geklemd heeft gezeten. Repareer eventueel de aansluitkabel.

Mocht het probleem nog niet opgelost zijn, dan kan je beter contact opnemen met je aanhangwagendealer of garagebedrijf.


Aansluiten van de verlichting

Het aansluiten van de verlichting op jouw aanhangwagen of boottrailer kan lastig zijn. Om jou daarbij hulp te bieden kan je de aansluitschema's downloaden. Het betreffen schema's van zowel 7-polige als 13-polige (Jäger en Multicon) aansluitingen. 
Deze kan je uiteraard ook gebruiken wanneer de stekker of stekkerdoos vervangen dient te worden. Mocht je hierover meer willen weten, lees dan de informatie over stekkers & stekkerdozen.

 

Meer vragen over verlichting?

Heb je nog aanvullende vragen of wil je meer advies over verlichting?
Onze klantenservice helpt je graag verder.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

De waardering van www.voordeligopweg.nl bij WebwinkelKeur Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 1305 reviews.