Wetgeving sneeuwkettingen per land

.

Ieder wintersport land heeft zijn eigen regelgeving voor het gebruik van sneeuwkettingen. Het is voor je eigen veiligheid en dat van andere weggebruikers belangrijk om je aan deze regels te houden. Want zonder sneeuwkettingen kan je auto wegglijden of doorglijden als je bijvoorbeeld wilt remmen. Daarnaast riskeer je bij verzuim van de regels niet alleen een boete, maar kan het bij een verkeersongeluk ook gevolgen hebben voor je verzekering en persoonlijke aansprakelijkheid. Afgezien daarvan is het ook gewoon verstandig om geschikte sneeuwkettingen in je auto te hebben. Want je wilt natuurlijk niet ergens in de kou vast staan en afhankelijk zijn van externe hulp.

Dus ga je op wintersport, rijd dan niet alleen op winterbanden maar neem ook sneeuwkettingen mee. Soms zijn kettingen alleen verplicht bij winterse weeromstandigheden, en op sommige plaatsen zijn sneeuwkettingen altijd verplicht.

Onderstaand lees je de specifieke regelgeving voor het gebruik van sneeuwkettingen in Europese landen.

.

Sneeuwkettingen in België:

Sneeuwkettingen zijn alleen toegestaan (en worden aanbevolen) als de wegen met sneeuw of ijs bedekt zijn. Het wegdek mag niet beschadigd worden door het gebruik van de kettingen.

Sneeuwkettingen in Duitsland:

Het gebruik van sneeuwkettingen is toegestaan, en in sommige gebieden zijn ze verplicht. Dit wordt aangegeven met een verkeersbord. Deze verplichting geldt ook voor vierwielaangedreven auto's, tenzij anders aangegeven. De maximumsnelheid met sneeuwkettingen is 50 km/h.

Sneeuwkettingen in Frankrijk:

Sneeuwkettingen zijn verplicht wanneer dit wordt aangegeven met een blauw verkeersbord waarop een autoband met een sneeuwketting staat. Dit bord kan voorzien zijn van de tekst 'pneus à neige admis', dit betekent dat winterbanden gebruikt mogen worden in plaats van sneeuwkettingen. De maximumsnelheid met sneeuwkettingen is 50 km/h.

Sneeuwkettingen in Italië:

Er bestaat geen algemene verplichting tot het gebruik van sneeuwkettingen. Wel is er een aantal wegen waarop sneeuwkettingen in bepaalde periodes verplicht zijn. Dit wordt door een verkeersbord aangegeven. De maximumsnelheid met sneeuwkettingen is 50 km/h.

Sneeuwkettingen in Luxemburg:

Sneeuwkettingen zijn toegestaan en worden aanbevolen als de weg bedekt is met sneeuw of ijs.

Sneeuwkettingen in Oostenrijk:

Sneeuwkettingen zijn verplicht bij winterse omstandigheden als de auto geen winterbanden heeft. Het wegdek mag daarbij niet beschadigd worden, dus de weg moet bedekt zijn met sneeuw of ijs. En sneeuwkettingen zijn verplicht indien dat aangegeven wordt met een verkeersbord. De maximumsnelheid met sneeuwkettingen is 50 km/h.

Sneeuwkettingen in Tsjechië:

Sneeuwkettingen zijn alleen toegestaan (en worden aanbevolen) als de wegen met sneeuw of ijs bedekt zijn. Het wegdek mag niet beschadigd worden door het gebruik van de kettingen.

Sneeuwkettingen in Zwitserland:

Sneeuwkettingen zijn verplicht als de toestand van de weg dat noodzakelijk maakt. Dit wordt aangegeven met een verkeersbord. De maximumsnelheid met sneeuwkettingen is 50 km/h.

 

Naast sneeuwkettingen klik je hier voor het overzicht van de overige wettelijk verplichte (en aanbevolen) veiligheidsartikelen in Europese landen, zodat je goed voorbereid (en voordelig) op weg gaat.

 

Meer vragen over sneeuwkettingen?

Heb je nog aanvullende vragen of wil je meer advies over sneeuwkettingen?
Onze klantenservice helpt je graag verder.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

De waardering van www.voordeligopweg.nl bij WebwinkelKeur Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 1305 reviews.