Regelgeving m.b.t. verlichting


In Nederland moet iedere caravan aan een aantal verlichtingseisen voldoen. Als eigenaar ben je er verantwoordelijk voor dat alles goed blijft werken. Het aansluiten van de verlichting op jouw caravan kan lastig zijn. Om jou daarbij hulp te bieden kan je de aansluitschema's van zowel 7-polige als 13-polige (Jäger en Multicon) systemen bekijken. Deze kan je uiteraard ook gebruiken wanneer de stekker of stekkerdoos vervangen dient te worden. Mocht je hierover meer willen weten, lees dan de informatie over stekkers & stekkerdozen.Verlichtingen

 • Twee richtingaanwijzers aan de achterzijde
 • Twee rode achterlichten
 • Twee rode remlichten
 • Een witte kentekenverlichting 
 • Twee witte stadslichten aan de voorzijde, als de caravan breder is dan 1,60 m

  Voor caravans met een toegestane maximum massa van meer dan 750 kg (eigen gewicht plus belading) geldt bovendien de verplichting van:
 • Twee witte markeringslichten aan de voorzijde en twee rode markeringslichten aan de achterzijde, als de caravan breder is dan 2,10 m
 • Een oranje/gele markeringslichten aan elke zijkant, als de caravan langer is dan 6 m


Reflectoren

 • Twee rode reflectoren (driehoek) aan de achterzijde (max. 40 cm uit de buitenzijde)
 • Twee witte reflectoren aan de voorzijde, als de caravan niet breder is dan 1,60 m
 • Eén of twee oranje/gele reflectoren aan elke zijkant (afhankelijk van de lengte)

De reflectoren mogen zich niet lager dan 0,35 m en niet hoger dan 0,90 m bevinden, gerekend vanaf het wegdek. 


Mistachterlicht 

Vanaf 1 juli 2006 moeten alle caravans met een totaal toegestaan gewicht tot 750 kg voorzien zijn van een mistachterlicht. Alsmede caravans met een totaal toegstaan gewicht van meer dan 750 kg, die na 31 devember 1997 in Nederland in gebruik zijn genomen.

 

Achteruitrijlamp

Met ingang van 10 juli 2011 moeten caravans zijn voorzien van een achteruitrijverlichting in combinatie met een 13-polige stekker. Dit geldt voor nieuwe caravans met een kenteken die nog niet op naam staan. Bij caravans tot 6 m is één achteruitrijlamp verplicht en één extra toegestaan. Bij caravans van meer dan 6 m zijn twee achteruitrijlampen verplicht en twee extra toegestaan.

 

Meer vragen over verlichting?

Heb je nog aanvullende vragen of wil je meer advies over verlichting?
Onze klantenservice helpt je graag verder.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

De waardering van www.voordeligopweg.nl bij WebwinkelKeur Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 1305 reviews.