WebwinkelKeur Webwinkel Keurmerk

Een fietsendrager kopen? Waar je op moet letten!

  • Geplaatst op
Een fietsendrager kopen? Waar je op moet letten!

Vooral in de lente en in de zomer is het weer de tijd om er met de fiets op uit te gaan. Als je met de auto op weg gaat in Nederland of ergens in Europa, dan wil je natuurlijk je eigen fiets mee! En dan heb je een goede fietsdrager nodig. In deze blog bespreken we alle opties om je te helpen de beste fietsdrager te vinden. Want op welke punten moet je letten bij het kopen van een nieuwe fietsendrager?

Ten eerste de vraag of je auto een trekhaak heeft, dit is de plek waar de meeste fietsdragers worden gemonteerd. Zonder trekhaak kan je kiezen voor een fietsdrager op de achterklep, maar niet alle auto modellen zijn hiervoor geschikt. Verder heb je nog de mogelijkheid van een fietsdrager op het dak, hiervoor heb je dan wel dakdragers nodig. Kortom; in de eerste plaats moet je kijken naar wat jouw auto aan mogelijkheden heeft.

Het tweede aandachtspunt is het type fiets dat je wilt vervoeren. Sportfietsen, zoals racefietsen, zijn vaak relatief licht. Maar elektrische fietsen zijn juist erg zwaar, en daarvoor is niet elke fietsendrager geschikt. Verder is het aantal fietsen van belang, want je hebt fietsendragers die geschikt zijn voor één fiets, voor twee fietsen of voor drie fietsen. Dus in de tweede plaats moet je kijken naar het type fiets (het gewicht) en het aantal fietsen, om te bepalen welke fietsendrager het beste bij je behoefte aansluit.

Verder zijn de regels voor fietsendragers in de verschillende Europese landen ook iets om rekening mee te houden. We hebben het voor jou in deze blog allemaal op een rijtje gezet.

 

 

Fietsendragers voor op de trekhaak

De meeste fietsendragers worden gemonteerd op de trekhaak, omdat deze plek van de auto het meeste gewicht kan dragen. Als je zware (elektrische) of meerdere fietsen wilt meenemen, dan kan je het beste kiezen voor een fietsdrager op de trekhaak. Afhankelijk van het model kan je tussen de 1 en zelfs 4 fietsen meenemen. Let hierbij wel goed op het draagvermogen van de fietsendrager én op de kogeldruk van de trekhaak, want deze hebben een maximale belasting. De maximale kogeldruk staat op een metalen plaatje op de trekhaak. Hierbij gaat het om het gewicht van je fietsen en je fietsendrager samen.

Een ander groot voordeel van een fietsdrager op de trekhaak is het gebruiksgemak. Vrijwel al deze fietsdragers zijn snel en makkelijk op de trekhaak te monteren. En als de fietsdrager is bevestigd, dan til je de fiets zo op de drager vanwege de geringe hoogte. De meeste fietsdragers op de trekhaak zijn voorzien van verlichting en hebben ruimte om je witte kentekenplaat goed te monteren. Verder adviseren we een fietsdrager met kantelfunctie, want hiermee kan je de drager met de hand of voet naar voren kantelen. Het voordeel hiervan is dat je dan altijd je achterklep open kunt doen en dus nog toegang hebt tot de kofferbak, zelfs als de fietsen al op de drager zijn bevestigd!
Een goedkope variant is de fiets-schaardrager, deze klem je met een schaarbeweging snel en eenvoudig op de trekhaak. Dit is vooral ideaal als je de fietsdrager niet vaak nodig bent. Om bijvoorbeeld je kind van school te halen als de regen met bakken uit de hemel komt. Bij dit model staan de fietsen niet in een wielgoot, maar hangend aan twee armen. Nadeel is dat deze niet geschikt zijn voor een e-bike. Bovendien is de trekhaak-schaardrager vaak niet voorzien van een geïntegreerde lichtbalk en is er ook geen vaste ruimte voor de witte kentekenplaat.

Bij een fietsdrager op de trekhaak is het wel van belang dat de wielen van je fiets niet meer dan 20 centimeter aan de linker- en rechterkant van je auto of camper uitsteken (in Nederland). Meet dus vooraf de breedte op van je voertuig en van je fietsen.

Beschikt je auto niet over een trekhaak, dan kan je ervoor kiezen om deze aan te schaffen. Nadeel is dat een trekhaak inclusief montage nogal prijzig is.

Geen trekhaak en vind je het te prijzig? Is je auto te smal of zijn je fietsen te breed? Of is de trekhaak al bezet door caravan of aanhanger? Een goed alternatief is dan om een fietsdrager voor op de achterklep of op het dak te kopen, meer informatie over deze varianten kan je hieronder lezen.

 

Fietsendragers voor elektrische fietsen

Elektrische fietsen of e-bikes worden steeds populairder. Voor het vervoeren van een elektrische fiets, met een gewicht van ongeveer 25 kg per stuk, is het van belang dat de fietsendrager voldoende gewicht kan dragen. Over het algemeen is de fietsdrager op trekhaak het meest geschikt voor e-bikes. Vanwege het draagvermogen van 50 tot 60 kg van trekhaakdragers, kan je dan zelfs 2 e-bikes meenemen. Bovendien til je een e-bike niet zomaar even boven op het autodak of op de achterklep. En achterklepdragers zijn bovendien niet sterk genoeg om meer dan 1 elektrische fiets te dragen.

Haal indien mogelijk de accu uit je fiets, voordat je deze op de fietsendrager plaatst. De accu kan je beter in de auto vervoeren, dit scheelt ook weer gewicht.

 

Fietsendragers met verlichting

Fietsendragers met verlichting hebben óf een 7-polige aansluiting met alleen achterlichten, knipperlichten en remlicht, óf een 13-polige aansluiting met ook achteruitrijlicht en mistlamp. Vooral die laatste twee zijn belangrijk als je naar of door België, Duitsland of Oostenrijk gaat, daar is het altijd verplicht. Om de achteruitrijverlichting en mistlamp te kunnen gebruiken moet de aansluiting van je auto ook 13-polig zijn. Moderne auto’s met trekhaak hebben vaak een 13-polige aansluiting, bij wat oudere auto’s kan het nog een 7-polige aansluiting zijn. Dat kan je makkelijk zelf zien door simpelweg de aansluitpunten te tellen. Wanneer de aansluitingen van de auto en fietsdrager niet gelijk zijn, dan kan je een verloopstekker bij bestellen. Wanneer op je auto een 7-polige stekkerdoos zit en de drager heeft een 13-polige stekker, dan heb je een verloopstekker nodig van 7 naar 13-polig. Andersom kan natuurlijk ook: bij een auto met een 13-polige stekkerdoos en een fietsdrager met een 7-polige stekker is een adapter van 13 naar 7-polig nodig. De aansluiting van je auto hoeft dus niet leidend te zijn voor de fietsendrager die je koopt.

 

 

Fietsendragers voor op de achterklep

Voor auto's zonder trekhaak is een fietsendrager op de achterklep ook een goed alternatief. Het grote voordeel van deze variant is dus dat je geen extra uitgaven als trekhaak of dakdragers hebt. Hierbij wordt het fietsframe aan twee armen bevestigd; voor een damesfiets zonder tussenstang kan je een hulpstuk bij bestellen. Bij de meeste modellen monteer je 2 bevestigingen aan de bovenkant en 2 bevestigingen aan de onderkant van de achterklep. Een voordeel is dat ze compact zijn, en nemen daardoor niet veel ruimte in beslag. Met een dergelijke drager kan je 1 tot 3 fietsen meenemen. Omdat je de fietsen ophangt, is dit type zeer geschikt voor mountainbikes met brede banden. Maar weer minder geschikt voor het vervoer van meerdere zware (elektrische) fietsen, ook vanwege het maximale draaggewicht van een achterklep. Aandachtspunt is dat je misschien een lichtbalk nodig kan hebben, want afhankelijk van je auto kan het zijn dat je verlichting niet meer goed zichtbaar is.
Controleer altijd of dit type fietsdrager geschikt is voor jouw auto, ze passen namelijk niet op alle auto modellen. Dit geldt zeker voor auto’s waarvan de achterklep geheel van glas is. In dat geval en als een trekhaak ook geen optie is, dan is een fietsdrager op het dak nog beschikbaar.

 

 

Fietsendragers voor op het dak

Een fietsdrager op het dak is een prima alternatief indien jouw auto geen trekhaak heeft, of als het op de achterklep niet mogelijk is. Voor deze variant heb je wel dakdragers nodig, want dit type fietsdrager wordt hierop bevestigd. Voordeel is dat praktisch alle auto’s geschikt zijn om dakdragers op te monteren. Omdat je deze fietsdrager per fiets besteld, kan je zelf bepalen hoeveel je op het dak monteert. Je bent vaak een stuk voordeliger uit dan een fietsendrager op de trekhaak. Ook als je nog geen dakdragers hebt; deze zijn namelijk niet heel prijzig. Een ander voordeel is dat je op het dak meer fietsen kwijt kunt; net zoveel als dat er op passen. Je moet alleen wel letten op het maximale gewicht van het autodak en van je dakdragers. Nog een voordeel is dat de kofferbak van de auto altijd toegankelijk blijft, en dat het meenemen van een caravan of aanhanger ook mogelijk blijft.
Deze fietsendragers zijn vooral praktisch voor lichte fietsen zoals racefietsen, omdat je de fietsen veel hoger moet tillen. En bovendien populair onder wielrenners, omdat de kans op beschadiging aan het frame klein is.

  • Een dak fietsdrager is wat minder geschikt voor elektrische fietsen, vanwege het til gewicht van e-bikes. Verder is het monteren van de fietsdrager en de fietsen door de dakhoogte wat lastiger dan bij een fietsdrager op de trekhaak. Een ander nadeel is dat je auto vanwege meer luchtweerstand meer brandstof zal verbruiken. Bovendien moet je uitkijken bij parkeergarages en tolpoortjes, omdat de totale hoogte van je auto is toegenomen.

 

 

Algemene aandachtspunten en regels voor het gebruik van een fietsendrager

Er zijn een aantal regels voor fietsendragers die voor alle landen gelden. Onderstaande lijst dient slechts ter indicatie. Reis je naar of door één van deze landen, check dan zelf altijd de meest actuele gegevens.

• Onderdelen die los kunnen raken zoals bidons, kinderzitjes, fietstassen, fietscomputers en fietspompen moeten verwijderd worden.

• Er mogen geen scherpe delen uitsteken.

• Indien de autoverlichting niet goed zichtbaar is, dan moet je een fietsendrager met verlichting gebruiken of een verlichtingsbalk plaatsen.

• Indien het nummerbord op de auto niet meer goed zichtbaar is, dan moet je een witte kentekenplaat op de fietsdrager of achterste fiets monteren.

• In Nederland mogen de fietsen maximaal 20 cm uitsteken aan elke zijkant, dus 40 cm in totaal. Achteruitrijverlichting en een mistlamp zijn hier niet verplicht op de fietsdrager.

 

Regels fietsendrager internationaal

• Een fietsendrager met achteruitrijverlichting en mistlamp is verplicht in België, Duitsland en Oostenrijk. Je hebt hier dus een fietsendrager (en auto) nodig met 13-polige aansluiting.

• In Duitsland mogen de fietsendrager en de auto samen niet breder zijn dan 255 cm, en mogen de fietsen maximaal 40 cm uitsteken buiten de breedte van de auto.

• Achterverlichting en nummerbord van de auto moeten volledig zichtbaar zijn in België, Frankrijk, Spanje en Italië. Zo niet, dan zijn hier een aparte lichtbak en witte kentekenplaat verplicht.

• In Frankrijk mag de breedte van de fietsendrager en de daarop vastgezette fietsen maximaal 250 cm zijn. En indien de fietsendrager verder dan 40 cm aan de zijkanten uitsteekt, dan moet je witte lampen monteren die naar voren schijnen en heb je naar achteren toe rode reflectoren nodig.

• In Spanje moet je altijd een markeringsbord met 3 diagonale rode strepen achterop de fietsendrager monteren.

• In Italië mogen de fietsen én de fietsendrager niet breder zijn dan het voertuig. Verder moet je altijd een markeringsbord achterop de fietsendrager monteren. Indien de fietsendrager net zo breed is als je auto, dan moet je twee markeringsborden monteren die samen een omgekeerde V vormen. De markeringsborden met 5 diagonale rode strepen moeten van aluminium of kunststof zijn en een afmeting hebben van 50×50 cm. En ’s nachts moet je lading voorzien zijn van een rood licht.

 

 

Voordelen van fietsendragers op de trekhaak:

• gebruiksgemak bij montage van de drager

• gebruiksgemak bij laden/lossen van de fietsen

• vervoer van meerdere (en) zware fietsen mogelijk, zeer geschikt voor e-bikes

 

Voordelen van fietsendragers op de achterklep:

• geen trekhaak nodig

• geen dakdragers nodig

• zeer geschikt voor mountainbikes met brede banden

 

Voordelen van fietsendragers op het dak:

• geen trekhaak nodig

• bij auto met trekhaak blijft meenemen van caravan/aanhanger mogelijk

• kofferbak van auto blijft toegankelijk

• zeer geschikt voor (lichte) racefietsen met minder kans op beschadiging aan het frame

 

 

Heb je nog vragen of wil je advies over een specifiek model? Neem dan contact op via onze klantenservice, we helpen je graag verder met het maken van een keuze!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

De waardering van www.voordeligopweg.nl bij WebwinkelKeur Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 1305 reviews.