Informatie over stekkers & stekkerdozen


Vóór 1996 zaten op vrijwel alle fietsdragers 7-polige stekkers. Door de verplichting van mistachterlichten en achteruitrijlampen, en door de komst van zware stroomverbruikers in caravans is de noodzaak van een meerpolige stekker ontstaan en is de 13-polige stekker geïntroduceerd. Zowel op auto's als caravans, aanhangwagens en fietsdragers worden tegenwoordig grotendeels 13-polige aansluitingen gebruikt.

De 13-polige stekkers en stekkerdozen kennen twee producenten/uitvoeringen: Multicon en Jäger (of Jaeger). Het grote voordeel van Multicon is dat op de auto behalve een 13-polige stekker ook de 7-polige stekker kan worden aangesloten. Hier is dus geen adapter of verloopstekker bij nodig. Maar aangezien de Duitse auto- en caravanindustrie gekozen heeft voor de Jäger aansluiting en de overige producenten veelal volgen, is de stekkerdoos van Jäger de nieuwe standaard geworden. Hier is bij ongelijke aansluitingen wel een adapter nodig.
Maar vreemd genoeg worden nieuwe trekhaken op auto's nog wel gemonteerd met de oude 7-polige stekkerdoos. Ook dan is een eenvoudige adapter nodig om een fietsdrager met een 13-polige Jäger stekker aan te sluiten.

Bekijk dus eerst wat de elektrische aansluiting van zowel de auto als de caravan is. Wanneer op jouw auto een 7-polige stekkerdoos zit en de caravan een 13-polige stekker van Jäger heeft, dan heb je een adapter nodig van 7 naar 13-polig. Andersom kan natuurlijk ook: bij een auto met een 13-polige Jäger stekkerdoos en een caravan met een 7-polige stekker is een adapter van 13 naar 7-polig nodig.

Zoek je een adapter van 7 naar 13-polig, klik dan hier. En een adapter van 13 naar 7-polig vind je hier.

Bij vervanging is het van belang om de aansluitschema's van de 7- en 13-polige systemen op te volgen, om zo mogelijke storingen te voorkomen.

 

Meer vragen?

Heb je nog aanvullende vragen of wil je meer advies?
Onze klantenservice helpt je graag verder.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

De waardering van www.voordeligopweg.nl bij WebwinkelKeur Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 1305 reviews.